W związku z wieloma pytaniami

10 marca 2005

W związku z wieloma pytaniami od internautów na czacie portalu onet.pl, do PrezesaPZG Piotra Mondalskiego, prezentujemy wszystkie odpowiedzi, których Prezes niezdążył udzielić na czacie.

1. Chciałbym zapytać co polskie środowisko golfowe sądzi o idei off golfa, czyli graniu w innych miejscach niż pola golfowe Np. hale stoczni gdańskiej, opuszczone fabryki, łąki etc??

Odpowiedź: PZG stara się promować raczej klasyczną odmianę golfa. Uważam, że każdy off-golfista to też członek naszej społeczności golfowej, który nie odkrył jeszcze prawdziwej przyjemności z gry.

2. Chciałem się podzielić swoją tezą a-propos elitarności golfa z nią jest tak jak z teorią kliki – ” klika to jest tam gdzie nas nie chcą, a zgrany kolektyw to tam gdzie my jesteśmy”

Odpowiedź: Mam nadzieję, że nasze programy promocyjne przełamią te schematy. Osobiście uważam, że pola powinny tętnić życiem, przyciągać wielu graczy, a nie być miejscem spędzania czasu przez nielicznych wybrańców. Zresztą golfiści cenią sobie towarzystwo innych golfistów, bo to nie tylko sport, ale sposób na wspólne spędzanie wolnego czasu.

3. Czy są jakieś książki o golfie, które by Pan polecił?

Odpowiedź: Jest ich wiele, ale szczególnie polecam Zieloną i Czerwoną Książeczkę Golfa autorstwa Harveya Penicka.

4. Dlaczego w którymś z popularnych polskich seriali akcja jakiegoś odcinka nie odbywa się na polu golfowym? Na pewno wtedy wszyscy chcieliby grac w golfa!!!

Odpowiedź: W swoim czasie w jednym z odcinków „Klanu” akcja miała miejsce na polu golfowym w Rajszewie. O ile mi wiadomo, stało się tak za sprawą osobistego wstawiennictwa Pana Andrzeja Strzeleckiego, jednego z pionierów golfa w Polsce, również członka obecnego zarządu PZG.

5. Jak Pan zaczął grać w golfa ?

Odpowiedź: Zacząłem 5 lat temu na małym, 4-dołkowym polu w Maleninie koło Gdańska. Bardzo miło wspominam te czasy. Chwilę potem zacząłem grać w Postołowie i w Rajszewie.

6. Bywałem na kilku polach golfowych u naszych sąsiadów -Czechów- i tam nie ma różnic pomiędzy biednym i bogatym, tam wszyscy mogą wejść na pole? Dlaczego u Nas w Polsce jeszcze tego nie widać??

Odpowiedź: Trudno jednym zdaniem odpowiedzieć na to pytanie. Myślę, że w jakimś stopniu wpływa na to fakt, iż nasi sąsiedzi uprawiali golfa również w okresie przed transformacją systemową, u nas zaś golf odrodził się dopiero na początku lat 90-tych.

7. Polski Związek Golfa używa inicjałów PZG. Są w kraju inne zarządy które operują tymi samymi inicjałami. Nie wprowadza to ludzi w błąd?

Odpowiedź: Mam nadzieję, że skrót PZG i nasze logo będzie się kojarzyć tylko z golfem.

8. Co potrzeba by samemu stworzyć green?

Odpowiedź: Proponuję w tej o sprawie zwrócić się do Polskiego Stowarzyszenia Greenkeeperów, adres: www.mgolf.pl.

9. Jaki jest budżet PZG na ten rok i gdzie pójdzie najwięcej środków ?

Odpowiedź: Budżet jest, dzięki pozyskanym sponsorom strategicznym i wspierającym, o wiele wyższy niż w latach ubiegłych. Najwięcej środków planujemy przeznaczyć na promocję medialną golfa oraz realizację programu „Teraz Golf”.

10. Czy samemu będąc nauczycielem akademickim będzie Pan próbował pokierować rozwojem golfa w Polsce aby stał się bardziej dostępny także dla akademików, którzy jak wiemy zarabiają tyle ile wiadomo…

Odpowiedź: Accenture Program Młodzieżowy to program w którym mogą wziąć udział m.in. studenci. Oferować on będzie m.in. bezpłatne kliniki golfowe dla studentów. Natomiast SAP Klub Zielonej Karty to program do którego zapraszamy osoby początkujące bez względu na wiek. Założenia obu programów są na naszej stronie www.pzgolf.pl. Proszę szukać szczegółów w kwietniu.

11. Jak często sam Pan gra w golfa ? Jaki jest Pana handicap ?

Odpowiedź: Gram tak często jak tylko mogę. To jest ok. 60-80 rund rocznie.W tej chwili mój hcp wynosi 13,1. Mam nadzieję, że nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa ….

12. Jestem za transmitowaniem polskich rozgrywek golfowych w TVP lub innej polskiej stacji!!

Odpowiedź: Stacje telewizyjne są zainteresowane transmisją wyłącznie turniejów zawodowych. W tym zakresie proszę śledzić ramówkę m.in. Polsatu. Poza tym, co tydzień są relacje w Eurosporcie, opatrzone doskonałym komentarzem wieloletniego prezesa PZG- Pana Andrzeja Persona. Turnieje PZG to natomiast turnieje dla amatorów z wyjątkiem Polish Open. Mamy nadzieję zainteresować telewizje właśnie tym turniejem.

13. Czy któreś pole w Polsce ma szanse organizacji znaczącego turnieju?

Odpowiedź: W Polsce jest co najmniej 7, 8 pól które mogą zorganizować taki turniej. Rzecz nie w jakości pola, lecz w kwestiach finansowych, związanych z odpowiednim poziomem nagród, jeśli myśli się o turniejach zawodowych.

14. W maju organizujemy w Krakowie w Royal Kraków Otwarte Akademickie Mistrzostwa Krakowa. Czy jako akademik chciałby Pan wziąć udział? Zapraszamy !

Odpowiedź: Dziękuję za zaproszenie. Niestety, jestem już byłym akademikiem, ale jeśli to nie będzie Wam przeszkadzać, to chętnie przyjadę.

15. Czy zgodzi się Pan, iż Polska to zaścianek Europy pod każdym względem włączając Sport?

Odpowiedź: Jeśli to miałaby być prawda, to na pewno nie chcemy aby dotyczyło to golfa.

16. Szpan jest nieodłącznym folklorem w każdej z dyscyplin ludzkich działań -ważne, żeby było miło, a ciekawe jak to się odbywa w golfie? Mam od lat na to chrapkę gorzej z czasem. Pod Szczecinem w Binowie są pola i koło Wolina. Muszę wreszcie się przyłączyć do tej zabawy tylko podejrzewam, że jest czasochłonna by mieć minimalną satysfakcję sportową ile trzeba trenować?

Odpowiedź: Trudno powiedzieć ile trzeba trenować. Większość z nas – golfistów ma satysfakcję z gry na każdym poziomie, bo w golfie można stale robić postępy.

17. Co jest Pana najmocniejszą stroną? Długa czy krótka gra ?

Odpowiedź: Raczej krótka gra, ale nad długą też mozolnie pracuję ….

18. Kto w tym roku z polskiej ekipy sędziów zostanie wysłany do St. Andrews na egzamin sędziowski?

Odpowiedź: Zobaczymy czy będą chętni i czy będą reprezentować odpowiedni poziom. To dość trudny egzamin i w przeszłości nie wszyscy nasi sędziowie go potrafili zdać.

19. Jaki jest Pana najlepszy wynik brutto na 18 dołkach ?

Odpowiedź: 81 w Binowo Park

20. Czy w Polsce są jakieś specjalne imprezy dotyczące golfa? Coś podobnego do British Open?

Odpowiedź: Niewiele jest turniejów na świecie podobnych do British Open. Zapraszam na www.pzgolf.pl. Proszę zobaczyć, jakie turnieje zaplanowaliśmy w tym roku w Polsce. Ponadto, na portalach golfowych znajdzie Pan informacje o wszystkich pozostałych turniejach.

21. Dlaczego w kartach HCP panuje taki bałagan? Ja sam nawet nie znam swojego HCP bo kluby olewają nanoszenie zmian….

Odpowiedź: Trzeba wiedzieć, że za HCP odpowiada sam zawodnik. Każdy członek PZG ma prawo dopominać się u swojej Komisji Handikapowej rzetelnego wprowadzania wszystkich zmian. Zresztą, po wprowadzeniu w kwietniu nowego centralnego systemu handikapowego i kart czipowych sytuacja z HCP powinna radykalnie się poprawić.

22. Ile czasu zajmie opanowanie podstaw golfa przeciętnemu zjadaczowi chleba??

Odpowiedź: To wszystko zależy od talentu i chęci do ćwiczeń – ale satysfakcja gwarantowania od pierwszego uderzenia.

23. My w golfa grać potrafimy – jednak musimy się niestety sami tego nauczyć-ponieważ warunki członkowskie polskich klubów są jakie są. Zapraszam na www.moshgolfers.com Polska ekipa grająca w turbogolfa w Trójmieście!

Odpowiedź: Polecam wszystkim turbo-golfistom z Trójmiasta akademię golfa w Postołowie, pole w Tokarach i w Maleninie. Nie trzeba być członkiem, koszt całodziennej zabawy porównywalny z kosztem wynajmu kortu tenisowego na godzinę lub dwie.

24. Dlaczego w Polsce się nie karze tych co liczą inaczej na turniejach? Przecież przez to przyzwolenie chyba połowa golfistów w naszym kraju ma takie inklinacje…

Odpowiedź: Karze się, karze …. Z tą połową golfistów to zdecydowanie przesada. Największą karą w grach towarzyskich jest niechęć do gry z takim delikwentem, a w turniejach raczej to się nie zdarza.

25. Czy PZG wie ile jest w Polsce grających golfistów Polaków ?

Odpowiedź: Oczywiście. Jest ich ok. 4- 4,5 tysiąca, w tym ok. 1000 zrzeszonych w PZG. Po wprowadzeniu centralnej ewidencji w systemie handikapowym, będziemy dysponować szczegółowymi informacjami.

26. Jakimi środkami finansowymi trzeba dysponować by móc rozpocząć naukę/grę w golfa ?

Odpowiedź: Na początek naprawdę niezbyt wielkimi. Koszt używanego pół-zestawu to wydatek rzędu 300 – 400 złotych. Akademie golfa w Polsce nie wymagają opłat członkowskich, a niektóre z nich nie odbiegają jakością od pól 18 czy 9 dołkowych.

27. Właśnie na targach we Wrocławiu jest pokazywany sprzęt golfowy za zupełnie drobne pieniądze to tak do pytania o drogi sprzęt.

Odpowiedź: No właśnie. Zapraszam.

28. Czy Pana zdaniem Program Partnerski PZG oferuje przystępującym do niego polom golfowym wystarczająco w zamian za obowiązki wynikające z umowy (bilbordy reklamowe, członkostwa dla sponsorów PZG,…) ?

Odpowiedź: Myślę, że przede wszystkim dzięki umowom i zniżkom dla członków PZG i posiadaczy Zielonej Karty, na pola należące do Klubowego Programu Partnerskiego zawita wielu golfistów z innych regionów Polski, więcej niż dotychczas. Poza tym, bezpłatne kliniki dla młodzieży, program Klubu Zielonej Karty oraz program Corporate Challenge, prowadzone właśnie na tych polach a nie innych, powinny przyczynić się do znacznie większego zainteresowania golfem w okolicach tych pól. Nie należy zapominać, że każde z pól partnerskich otrzyma dotację celową, proporcjonalną do liczby członków należących do PZG poprzez stowarzyszenie działające przy danym polu. W przypadku niektórych pól będą to niemałe kwoty. Stanowić one będą pewną rekompensatę finansową za udzielane zniżki.

29. Czy są organizowane w Polsce szkolenia golfa?

Odpowiedź: W każdym z klubów golfowych jest co najmniej jeden nauczyciel golfa. Proszę poszukać na www.golf24.pl – oficjalna strona PGA Polska, stowarzyszenia instruktorów golfa.

30. Ja zawsze oglądam relacje na Eurosporcie, ostatnio w środę wybrałem golfa zamiast meczy – Golf jest super, a najfajniejsze pole to Binowo koło Szczecina gdzie gram od roku (mam 17 lat) i zamierzam teraz startować w turniejach!!!

Odpowiedź: Cieszę się bardzo. W Binowie jest wielu młodych obiecujących golfistów. Jest z kogo brać przykład.

31. Był pan kiedyś w Binowo Park a jeśli tak to co pan o nim sądzi??

Odpowiedź: W Binowie gram kilka razy do roku, za każdym razem co najmniej 2-3 rundy. Bardzo lubię to pole, na ogół nieźle tam gram, co nie jest bez znaczenia. Mam tam wielu przyjaciół, na czele z dyr. pola, Sławkiem Pińskim, jednym z najlepszych menedżerów golfa w Polsce. Jest tam też zawsze wspaniała atmosfera – zasługa Sławka i jego klubowiczów.

32. Czy są jakieś zniżki dla osób początkujących, które chciałyby wstąpić do klubu golfowego??

Odpowiedź: Polecam Accenture Program Młodzieżowy i SAP Klub Zielonej Karty, Szczegóły na www.pzgolf.pl.

33. Czy nie uważa Pan, że tą „elitarność” golfa źle się u nas w Polsce rozumie: tzn. widzi się w nim grę tylko dla „pewnych wybranych kręgów”, podczas gdy powinno się ją wiązać ze zbiorem cech charakteru, których gra ta wymaga i które wyrabia.

Odpowiedź: Całkowicie się z tym zgadzam. Nasz program „Teraz golf” stawia na zmianę wizerunku golfa jako na najważniejsze zadanie. Duża będzie w tym rola mediów, z którymi rozpoczęliśmy współpracę. Mam nadzieję, że za 2-3 lata będzie można zobaczyć trwałe pozytywne zmiany.

34. Czy w najbliższych latach Polska ma szansę zorganizować jakiś turniej w ramach cyklu European Tour z największymi gwiazdami takimi jak Luke Donald czy Greg Norman, Sergio Garcia????

Odpowiedź: W najbliższych raczej nie. Trzeba najpierw poszerzyć bazę zwolenników golfa, na to skierować wysiłki i środki. Organizacja turniejów zawodowych z udziałem takich gwiazd to nie tylko kwestia odpowiednich funduszy, to także udział telewizji i wielu sponsorów. Jesteśmy na początku długiej drogi. Proszę też pamiętać, że podstawowym obszarem zainteresowania PZG jest golf amatorski.

35. Dlaczego aby grać w golfa musi płacić się opłatę do PZG. Czy nie powinna ta oplata być wliczona w opłatę którą robi się do klubu golfowego? Tak jak to w innych krajach?

Odpowiedź: To nieporozumienie. Stowarzyszenia zakładane przy polach golfowych to kluby sportowe zgłaszające akces do PZG. Golfista może, lecz nie musi należeć do takiego stowarzyszenia. Jeśli należy, wnosi indywidualną opłatę członkowską do PZG w wysokości 240 zł rocznie i uzyskuje prawo do oficjalnego handikapu, zielonej karty i prawa uczestnictwa w turniejach organizowanych przez PZG. Sposób pobierania opłaty jest organizowany w klubach różnie, PZG na to nie wpływa.

36. Czy wie Pan może kiedy zostaną wybudowane nowe Pola Golfowe w Polsce ?

Odpowiedź: Pola powstają cały czas. W tym roku zostaną otwarte co najmniej 2 nowe pola 18 dołkowe. Jest więc gdzie grać.

37. Mam 16 lat jak skorzystać z programu dla Juniorów?

Odpowiedź: Proszę śledzić informacje na www.pzgolf.pl w kwietniu.

38. Gdzie w tym roku odbędzie się Polish Open??? Jaki trzeba mieć HCP?

Odpowiedź: Nie ma jeszcze decyzji. Dużo zależy od jakości poszukiwanego sponsora. Powinniśmy coś wiedzieć w maju. Turniej jest zaplanowany na październik.

39. Klubowy Program Partnerski jest dobrą ofertą dla członków klubów, a co dla tych, którzy dopiero chcą zacząć przygodę z golfem?

Odpowiedź: Polecam Accenture Program Młodzieżowy i SAP Klub Zielonej Karty, Szczegóły na www.pzgolf.pl.

40. Mówił Pan w TV, że koszt 3-4 godzin gry na polu golfowym wynosi ok. 30-40 zł ? nie znalazłem takiego pola w kraju….

Odpowiedź: To był niezbyt fortunny własny komentarz dziennikarza, a nie mój. Należałoby powiedzieć raczej, że to średni koszt za godzinę gry, choć wiadomo, że płaci się za rundę ok. 120 do 240 zł, w zależności od pola.

41. Wiem, że to nie jest tani sport i nie jest to sport dla wszystkich (to kwestia charakteru) ale czy nie byłoby rozsądnym by propagować ten sport przez tworzenie dużej ilości pól miejskich a to można by było osiągnąć z pomocą pieniędzy unijnych. Czy zarząd mógłby zrobić „wzorcowy” program wg. wymagań unijnych, który samorządy mogłyby powielać na swoje potrzeby składając wnioski w urzędach marszałkowskich ?

Odpowiedź: Będzie to następny etap naszego programu, który będziemy chcieli uruchomić w przyszłym roku. Wymaga to żmudnych przygotowań, a przede wszystkim zmian ustawowych w zakresie podatkowym. Bez utorowania drogi do realnych, finansowych podstaw takiego programu, same, nawet najlepsze, wzorce nie wystarczą.

42. Czy PZG będzie czynił jakieś próby w celu przyciągnięcia do Polski turniejów zawodowych, chociażby Challenge Tour, czy Ladies European Tour ?

Odpowiedź: Patrz odp. do pyt. 36. Golf zawodowy to domena PGA Polska, ponadto inicjatywy muszą wyjść od właścicieli pól. PZG zajmuje się przede wszystkim golfem amatorskim.

43. Z racji uprawianego zawodu (golf course superintendent) mam pytanie o zaangażowanie PZG w podnoszenie jakości pól golfowych w Polsce, a konkretnie o powołanie – wzorem Green Section USGA – sekcji pomagającej w podnoszeniu standardów tych pól. Zgódźmy się, że wszystko o golfie zaczyna się od trawy !!!

Odpowiedź: Proszę pamiętać o proporcjach pomiędzy USA a Polską jeśli chodzi o liczbę obiektów golfowych. W Polsce tę działalność prowadzi i propaguje Polskie Stowarzyszenie Greenkeeperów, adres www.mgolf.pl.

44. Panie Prezesie Czy PZG ma wpływ na to w którym klubie zostaną rozegrane np. mistrzostwa małopolski lub zachodnio-pomorskiego ?

Odpowiedź: PZG decyduje o lokalizacji turniejów ogólnopolskich PZG, natomiast inicjatywy turniejów regionalnych wychodzą od klubów lub pól. Pracujemy właśnie nad usystematyzowaniem zasad przyznawania patronatów PZG dla turniejów regionalnych, zawierających w swoich nazwach słowo „Mistrzostwa”.

45. Jakie jest poparcie dla pomysłów budowy pól komunalnych w Polsce?

Odpowiedź: Prawdziwy masowy rozwój golfa w Polsce nastąpi dopiero, gdy powstanie wiele pól komunalnych. To jest dla nas oczywiste. Kiedy będzie nas, golfistów, więcej, łatwiej będzie przekonać władze samorządowe do podjęcia takich lokalnych inicjatyw.

46. Czy Golf to tylko sport męski?

Odpowiedź: Absolutnie nie, jest dla wszystkich. 5 sierpnia odbędą się Mistrzostwa Polski Kobiet.

47. Czy PZG wspólnie z Ministerstwem Edukacji Narodowej wprowadzi do szkół golf, który będzie traktowany na równi z innymi dyscyplinami na lekcji WF?

Odpowiedź: Nie można wprowadzać nauki golfa do szkól poprzez zarządzenie MEN, bo większość szkół jest zbyt daleko od pól golfowych, często też lekcja wf trwa tylko jedną godzinę a to za stanowczo za mało by zrealizować ten pomysł. Można eksperymentalnie zrobić to w rejonach gdzie szkoła jest bliski pola. I nie tylko na lekcjach wf, ale przede wszystkim na pozalekcyjnych zajęciach sportowych.

48. Panie Prezesie, co sadzi Pan o inwestycjach golfowych prowadzonych w Polsce (nowe pola golfowe). Czy nie obawia się Pan iż przyczynią one (wysokie nakłady) do negatywnego wizerunku golfa (elitarność).

Odpowiedź: Nie można zbudować dobrego pola za bardzo małe pieniądze. Można oczekiwać ułatwień inwestycyjnych ze strony władz lokalnych (np. nieodpłatne przekazanie w dzierżawę nieużytków rolnych), ale ukształtowanie i budowa pola pociągają za sobą pewne, dość wysokie koszty, których nie sposób uniknąć. Ale to nie koszty budowy pola przyczyniają się do negatywnego wizerunku golfa, ale kreowane w mediach opinie i utrudniony dostęp do pól dla ludzi o średnim statusie materialnym. Ten stan rzeczy zmieni się dopiero, kiedy zaczną powstawać pola publiczne, jak np. w Skandynawii.