Nowe brzmienie Reguły 18-2 dot. określenia przyczyn przemieszczenia się piłki

22 października 2015

W Regułach gry w golfa, obowiązujących od 2016, zmieniono brzmienie Reguły 18-2. Wprowadzono identyczną interpretację dotyczącą przemieszczenia się piłki, niezależnie od tego, czy piłka była zaadresowano, czy też nie. Interpretacja przyczyn przemieszczenia się piłki, zależna jest tylko od tego, czy gracz mógł mieć wpływ na to, czy nie.

Zgodnie z regułami gry w golfa, gdy piłka nie jest uderzana i jest w spoczynku, to nie może zmienić miejsca położenia. W przypadku zmiany położenia, musi zostać znaleziona przyczyna, która spowodowała to przemieszczenie.

W wielu sytuacjach, odpowiedź będzie oczywista: to gracz przypadkowo kopnął piłkę, przypadkowo upuścił swój sprzęt na nią, lub w jakiś inny sposób spowodował jej przemieszczenie. Czasami zdarza się, że inny czynnik (widz, wiatr, zwierzę itp.) może spowodować przemieszczenie się piłki, a gracz będąc w tym czasie w pobliżu piłki, nie wykonywał żadnego działania.

W sytuacji gdy gracz spowodował ruch piłki, otrzymuje on karę jednego uderzenia, a piłka musi wrócić na swoje poprzednie miejsce. Jeżeli piłka nie wróci na poprzednie miejsce, to karą są dwa uderzenia.

Natomiast gdy gracz nie przyczynił się do przemieszczenia piłki, nie otrzymuje żadnej kary, ale musi grać piłkę z miejsca, w którym spoczęła po przemieszczeniu się. I nie ma tu znaczenia czy gracz adresował piłkę czy nie.

Więcej informacji TUTAJ.

Na podstawie materiałów R&A
Krzysztof Góra – KS PZG

Fot. strzalynafairwayu.pl